Je hebt al een website en nu wil je een online leeromgeving toevoegen waarmee je jouw klanten op een andere manier gaat helpen. Goede keuze. Maar voeg je deze leeromgeving nu toe aan je bestaande WordPress website? Binnen een subdirectory? Of zet je toch deze op een subdomein? Ik help je met de keuze.

Wat is een hoofddomein, subdirectory en een subdomein?
Een hoofddomein is waar je reguliere website staat. Een subdomein is een domein binnen dat hoofddomein. En een subdirectory is een map binnen een domein (vaak een hoofddomein).
Mijn website staat op https://createdbydesign.nl. Dat is mijn hoofddomein. Daar staat de installatie van de website die je nu ziet. Als ik een extra website binnen het hoofddomein wil hebben, kan ik ervoor kiezen om een subdomein toe te voegen of een subdirectory.
Als ik een subdomein toevoeg, dan kan dat er als volgt uitzien: https://subdomein.createdbydesign.nl, of https://academy.createdbydesign.nl.
Als ik een subdirectory toevoeg, dan kan dat er als volgt uitzien: https://createdbydesign.nl/academy.
Voordelen van een installatie op het hoofddomein
- Google kan alle openbare pagina’s van je leeromgeving en die dragen bij aan de ranking van je hele website
- Je hoeft maar één WordPress-installatie bij te houden en te updaten
- De online leeromgeving staat letterlijk binnen dezelfde url als de hoofdwebsite. Dat oogt vertrouwwekkend (voor sommigen)
Voordelen van een subdirectory en subdomein
- Een snellere en veiligere website omdat je een minimale WordPress installatie kunt draaien zonder overbodige plugins
- Je kunt een andere template (theme/design) gebruiken voor zowel je (marketing) website als je online leeromgeving. Beiden afgestemd op het doel
- Je kunt je content nog wat verder verstoppen (ook door de hele site op ‘niet indexeren’ te zetten)
- Het houdt de (marketing) website (op het hoofddomein) ook licht en snel, iets dat lekker is voor je ranking bij o.a. Google. Want die wil je zeker goed gerankt hebben!
En hoe zit het met een subdirectory?
Een subdirectory is dus een map binnen je hoofddomein. Zoals: https://createdbydesign.nl/academy. Ook hier staat een nieuwe WordPress installatie en staat daarmee technisch volledig los van je hoofdwebsite (https://createdbydesign.nl). Dus je hebt alle voordelen die ik hiervoor al noemde.
Maar je hebt ook een aantal nadelen niet en dus extra voordelen. Zo ziet Google dat het onder dezelfde domein staat en zal het ook als zodanig beoordelen. Als je bijvoorbeeld een gratis cursus aanbiedt of een kennisbank aanbiedt dat openbaar is kan het bijdragen aan je vindbaarheid.
En wat als ik net begin en nog geen website heb?
En wat als je net begint en nog geen website hebt? Dat is een goede vraag.
Het is wel belangrijk om je te realiseren dat jouw online cursus meer is dan alleen een online leeromgeving voor jouw online cursus, training of workshop. Het is feitelijk het totaal van een (marketing) website, betaalafhandeling en online leeromgeving. Kortom: een website die verantwoordelijk is voor de sales. En de online leeromgeving voor de levering van het beloofde product.
Op zich is het logisch om ook hier voor een subdirectory of subdomein te kiezen. Maar dat betekent wel dat je twee keer WordPress moet installeren en ook twee keer moet opbouwen. Eén voor de (marketing) website en één voor de online leeromgeving. En dat kost extra tijd en zal dus een hogere prijs met zich meebrengen.
Maar er is wel één heel groot nadeel met het kiezen voor alles binnen één installatie: alle plugins en media staan binnen één installatie. En dat kan best zwaar en log worden. Want er is dan een aardig rijtje met plugins nodig voor beide functionaliteiten (marketing & sales en leveren van het product):
- LearnDash
- Talrijke extra plugins voor LearnDash zoals onder meer Notities, Chat, Design en meer
- Wishlist Member
- WooCommerce
- Mollie
- Beveiligingsplugin
- Backup (Om backuppen eenvoudig te maken zodat je het ook gaat doen)
- Active Campaign / Mailchimp / …
- Cache plugin
- AVG / Cookie compliance
- Formulieren
- Testimonials
- En meer.
Conclusie
Waar je de online leeromgeving installeert is dus van een aantal zaken afhankelijk en soms is het ook gewoon een persoonlijke voorkeur.
Zelf ben ik een grote voorstander van het installeren op een subdomein als er al een website aanwezig is. Dat komt omdat ik de online leeromgeving zie als een product en voor mij verder ook niet hoeft bij te dragen aan de vindbaarheid in zoekmachines. Mijn sales pages staan op mijn regulier (marketing) website en die zijn daar voor bedoelt. Voor mij is dit heel logisch en ook nog eens goed werkbaar.
Wat mij persoonlijk ook heeft geholpen bij de keuze (hoofddomein vs subdomein vs subdirectory) is de url. Ik vind academy.createdbydesign.nl duidelijker en fijner dan createdbydesign.nl/academy.
Wat daarnaast voor mij als ontwikkelaar ook een overweging is, is dat als ik binnen jouw website zou werken (die niet door mij is ontwikkeld) ik doorgaans tegen verrassingen aanloop. Verrassingen zoals bijvoorbeeld een andere werkwijze, conflicterende of overbodige plugins, andere instellingen (bv. permalinks), geen backup mogelijkheid, gebrek aan een deugdelijke veiligheidsplug en meer.
Dat zorgt dus vaak voor extra en onverwachte werkzaamheden (hoewel ik altijd verwacht ergens ‘last’ van te hebben). Dus er is voor mij ook een praktisch component.
Mijn advies is dus ook om te kiezen voor een subdomein of een subdirectory
Kom je er niet uit? Wil je meer weten? Dan help ik je graag. Neem hier contact met me op zodat ik je hiermee op weg kan helpen.
PS: Bonus tip
Maar Raymond, je hebt het nog niet gehad over een compleet andere url!
Dat klopt. Helemaal vergeten.
Een andere mogelijke optie is namelijk dat je niet kiest voor bijvoorbeeld https://academy.createdbydesign.nl, maar voor een compleet andere domeinnaam zoals https://lanceerjouwcursus.nl. Hierbij heb je dezelfde voordelen als bij een subdirectory of een subdomein. Maar win je op communicatievlak ook. Want laten we eerlijk zijn: createdbydesign.nl … zegt niet zo heel veel. Maar lanceerjouwcursus.nl natuurlijk wel.