Je bent de term vast wel eens tegen gekomen: blended leren. Maar wat betekent blended leren nu eigenlijk? En welke mogelijkheden biedt het jou? Ik vertel je er meer over.

Definitie blended leren

Blended leren is een mix van verschillende leervormen die elkaar versterken en zo de lesstof dieper en effectiever kan overdragen om zo de deelnemer te helpen effectiever en dieper te leren.

Vaak worden traditionele leervormen zoals klassikaal leren gecombineerd met modernere technologische vormen zoals online cursussen, trainingen of workshops.

Zo wordt er gebruikt gemaakt van de verschillende voordelen die verschillende leervormen en methoden bieden.

Maar blended leren draait niet alleen om leren met en leren zonder technologie. Ook synchroon leren (zoals ik een klaslokaal) en asynchroon leren (thuis of elders op een moment naar eigen keuze) speelt een grote rol in blended leren.

Onder aan de streep gaat het dus om de mix van verschillende (leer)methoden en activiteiten die elkaar versterken waardoor mensen tijdens hun leerreis beter geholpen worden.
En dat is het grote voordeel van blended leren.

Wat is de rol van technologie bij blended leren?

De rol van technologie binnen blended leren is in mijn optiek vooral ondersteunend en zeker geen doel op zich. Maar het is wel wijdverbreid omdat juist technologie heeft bijgedragen aan de groei van blended leren. Denk daarbij aan een online leeromgeving waarin je je online cursus, training of workshop aanbiedt. Hier zorgt technologie ervoor dat je repeterende zaken (iedere keer weer hetzelfde uitleggen tijdens kostbare tijd in een klaslokaal) kunt automatiseren zodat mensen zelf in hun eigen tijd op een plek naar keuze bepaalde lesstof tot zich kunnen nemen zonder de tussenkomst van een instructeur of een docent. Het wordt daarmee effectiever en efficiënter. En daarmee is er het bruggetje naar synchroon en asynchroon leren.

Draait blended leren om synchroon en asynchroon?

Het aspect van synchroon en asynchroon leren is vaak een belangrijk onderdeel van blended leren. Maar wat is synchroon en asynchroon leren?

Synchroon leren is een leermoment waarbij deelnemers tegelijkertijd leren. Dat kan fysiek bij elkaar zijn, maar ook op afstand. Een duidelijk voorbeeld zijn klassikale lessen. Maar ook een live mastermindsessie die je via beeldbellen online volgt.

Het voordeel van synchroon leren is dat er directe interactie met elkaar mogelijk is waardoor er sneller en makkelijker overlegd kan worden. Ook kan een instructeur of docent sneller feedback geven. En uiteraard speelt het sociale aspect ook een rol.

Asynchroon leren laat die synchroniciteit helemaal los en is letterlijk het tegenovergestelde van synchroon leren. Bij asynchroon leren leer je niet tegelijkertijd samen en is er ook geen directe interactie mogelijk. Denk daarbij aan een opgenomen video van de mastermindsessie die je drie dagen later bekijkt.

Het voordeel van asynchroon leren is dat je je eigen tijd kunt indelen. Daarnaast heeft het als voordeel voor een instructeur of docent dat je lesstof doorgaans ook maar één keer hoeft te maken (dus niet iedere keer hetzelfde verhaal vertellen). Daarnaast hoef je als instructeur of docent dus ook niet iedere keer beschikbaar en aanwezig te zijn.

Een online cursus op zichzelf is een vorm van asynchroon leren.

Een aantal voorbeelden (bron: EasyLMS)

Synchroon lerenAsynchroon leren
Traditioneel klaslokaalOpgenomen les
Direct-messaging (chat)E-mail
Directe feedback van de instructeur en collega’sEen vraag insturen en op het antwoord wachten
TelefoongesprekOpgenomen stembericht
Persoonlijke trainingOnline trainingscursussen (zonder live video)
Live webinarOpgenomen webinar
Op groepstempoOp eigen tempo
TegelijkertijdNiet tegelijkertijd

Blended leren maakt gebruik van de sterke punten

Het gaat bij blended leren dus vaak om een combinatie van (a)synchroon en technologie. En hoe die combinatie er uitziet hangt af van wat jij wilt bereiken voor jouw deelnemers.

Blended leren is dus meer een paraplu waaronder je verschillende leermethoden coördineert. Als coach kan het bijvoorbeeld heel effectief zijn om eens in de maand iemand echt te spreken. Maar jouw signature online programma bevat veel theorie en opdrachten die ze zelf kunnen doorlezen en uitvoeren. Deze combinatie is al een vorm van blended leren (of begeleiden).

Op deze manier maakt blended leren gebruik van de voordelen die verschillende technologiën en mogelijkheden bieden. Ze sluiten dus op elkaar aan en versterken elkaar.

Wat is de take-away?

Hoe je blended leren ook ziet of omschrijft, zie het als een methode waarbij je verder kijkt dan alleen jouw online cursus. Je gaat voor een geïntegreerde aanpak van verschillende methoden die elkaar versterken en jouw deelnemers nog beter helpt.

Je begint nu misschien aan een online cursus, maar misschien voeg je daar over een half jaar een andere vorm aan toe waardoor je een breder concept en oplossing krijgt en aanbiedt.

Het is dus altijd verstandig hoe je naast een online cursus iets anders kunt toevoegen waarmee je anderen nog beter kunt helpen groeien.

FAQ

Veel gestelde vragen over blended leren

Wat is blended leren?

Blended leren is een mix van verschillende leervormen die elkaar versterken en zo de lesstof dieper en effectiever kan overdragen en kan laten (aan)leren.
Vaak worden traditionele leervormen zoals klassikaal leren gecombineerd met modernere technologische vormen zoals online cursussen, trainingen of workshops.

Wat is synchroon en asynchroon leren?

Synchroon leren is een leermoment waarbij verschillende deelnemers tegelijkertijd leren. Een duidelijk voorbeeld zijn klassikale lessen. Maar ook een live mastermindsessie die je via beeldbellen online volgt.
Asynchroon leren laat die synchroniciteit los en is letterlijk het tegenovergestelde van synchroon leren. Hierbij leer je niet samen en is er ook geen directe interactie mogelijk. Denk daarbij aan een opgenomen video van de mastermindsessie die je drie dagen later bekijkt.

Wat zijn de voordelen van blended leren?

– Je kunt jouw klanten nog beter helpen groeien
– Door gebruik te maken van de voordelen van verschillende methodes kun je effectiever en efficiënter zijn
– Bredere en diepere opleiding
– Als instructeur hoef je veel lesstof maar één keer te maken en beschikbaar te maken
– Als instructeur hoef je minder vaak op bepaalde tijden of op bepaalde locaties aanwezig te zijn

Categorieën: Customer journey.