Passief inkomen (oorspronkelijke term: passive income), is voor velen de heilige graal. Toewerken naar een punt waar je een systeem met tools hebt ontwikkeld zodat je achterover kunt leunen en waarbij het geld automatisch binnenkomt. Waarbij online een grote rol speelt. Maar hoe realistisch is dat? En hoe passief is een online cursus of online academy echt als passief inkomen? Ik vertel je er meer over.

Passief inkomen

Weet je niet wat passief inkomen is? Geen nood. Ik leg het kort uit.

Met een passief inkomen of met passief geld verdienen heb je een verdienmodel en systeem ontwikkeld en ingezet waarbij je op automatische piloot inkomen genereert ‘zonder’ er voor te hoeven werken (daar kom ik zo nog op terug). Vandaar de term passief, als in ‘zonder actief te zijn’.

Het opgezette systeem draait dus automatisch waarbij jouw inzet nauwelijks nodig is. Sommige ondernemers die dit model gebruiken besteden ook veel taken uit waardoor hun werklast nog verder afneemt en het aardig passief wordt omdat er alleen nog wat regelzaken blijven die ze moeten uitvoeren.

Maar helemaal passief is dus niet realistisch. Er blijven altijd taken die je zult moeten uitvoeren. Soms meer, soms minder.

Online cursus of academy inzetten voor passief inkomen als business

Opzetten systeem met online cursus of academy

Hoe past een online cursus, training, academy of workshop in dat systeem? Kun je met een online cursus of digitale leeromgeving passief geld verdienen? Het antwoord daarop is deels “ja”. Maar wel dus met een kanttekening. Want jouw online cursus staat er niet zo maar.

Daarvoor zul je aardig wat werk moeten verzetten zoals het schrijven van de cursus, bouwen van de website en leeromgeving (en het regelen van de onderhuidse technische koppelingen) en het verkopen (op welke manier ook) van jouw cursus. En daar zit veel werk in. Dus de initiële investering is vaak wel groot. En dus zeker niet passief. Hoewel, er zijn ondernemers die zelfs dat uitbesteden. Iets wat schaalbaarheid toevoegt aan dat wat zo’n ondernemer kan doen, maar dat is weer een ander verhaal.

Onderhouden automatisch systeem

Ook na de lancering blijven er taken die uitgevoerd moeten worden. En soms komen er zelfs nieuwe bij. Wat dacht je van klantenservice voor vragen en terugbetalingen onder de garantieregels? Maar denk ook aan het onderhoud van het systeem zoals het up-to-date houden van je website, leeromgeving en het betaalsysteem.

Dus zie het ook meer als een online business dat met verschillende tools goed te automatiseren is. Maar je moet ‘aan de bal blijven’, verbeteringen doorvoeren, content toevoegen, marketing en verkoop taken uitvoeren en meer.

Geautomatiseerd technisch systeem

Toch kun je dus veel aan een online cursus automatiseren. Na je initiële tijdsinvestering draait het technische systeem dus aardig autonoom.

Een klant koopt een cursus, het systeem regelt de betaalafhandeling en zet de cursus met account klaar voor je nieuwe klant. En het systeem informeert je klant erover via e-mail. En dat zonder dat jij iets doet.

Er wordt van jou op dat moment daarvoor geen inzet verwacht. En dat maakt dat je dat deel passief mag noemen. Maar voor de rest is dus wel zeker tijd en inzet nodig om het tot een succes te brengen.

Jouw reden voor een online cursus of academie

Is jouw intentie om met minimale inzet een online cursus te maken om snel geld te verdienen? Of om mensen verder te helpen? Ik geloof niet in quick cash. Dus als je het alleen doet om geld te verdienen is mij antwoord duidelijk: nee, dat gaat niet werken. Is jouw intentie om andere mensen echt vooruit te helpen met een online cursus of academie, dan nog zal het dus niet passief zijn. Maar dan heb je een grotere kans van slagen. Om een aantal redenen:

  • Mensen hebben door dat je ze echt wilt helpen
  • Jouw motivatie

Als je daarvoor taken uitbesteed die je niet beheerst of niet leuk vindt, neemt de kans op succes verder toe. De kwaliteit van dat werk zal doorgaans beter zijn en beter renderen. En als bijkomend voordeel hoef jij dus minder (hands-on) te doen.

FAQ

Veelgestelde vragen over online cursus of academie als passief inkomen

Kan ik met een online cursus of academy echt passief inkomen genereren?

Het eerlijk antwoord is ja en nee. Het technische deel van het proces is uitstekend te automatiseren zodat jij er (bijna) geen werk aan hebt (en dus passief is). Maar je moet het wel nog steeds maken en onderhouden. Denk aan nieuwe content, marketing en verkooptaken en klantenservice. En vergeet ook niet je managementrapportages als je taken uitbesteed. Zie het daarom ook een online business.

Categorieën: Business en Online leeromgeving