Sinds corona heeft het online leren een enorme vlucht genomen. In een relatief korte tijd zijn er zeer veel online leeromgevingen met nog meer online cursussen, trainingen en workshops bij gekomen. Sommigen spelen zich in de hobbysfeer af en anderen in het professionele domein.

Om bij te blijven in het kader van een leven lang ontwikkelen zijn dat mooie ontwikkeling. Maar hoe kun je al die afgegeven certificaten nog vertrouwen? Hoe kun jij inschatten wat hun waarde is? Gelukkig is daar een oplossing voor.

Leven lang ontwikkelen (ook wel leven lang leren)

Een leven lang ontwikkelen is al jaren een advies van de Overheid en andere organisaties. En het is geen slecht advies.

Voor mij gaat een leven lang ontwikkelen over het bijhouden van een voortdurend en steeds sneller veranderende wereld.

En dat betekent voor mij ook dat de oplossing voor het bijblijven grotendeels ligt in veelal concrete micro opleidingen, trainingen en cursussen die ingaan op specifieke onderwerpen of ontwikkelgebieden die nodig zijn voor de uitvoer van een baan.

Begrijp me overigens niet verkeerd! Ik raad iedereen aan om een opleiding te volgen. Om meerdere redenen. Maar die opleiding garandeert je geen mooie professionele toekomst als je ondertussen niet bijleert en bij blijft. Dat is waar een leven lang ontwikkelen om de hoek komt kijken.

Iedere specialist een instructeur of docent

Misschien is het niets voor jou (en misschien ook wel): als specialist ben jij misschien wel een uitstekende instructeur. Zeker als je kijkt naar jouw kennisniveau en de berg aan ervaring die jij meebrengt. Want jij zit op een enorme berg aan kennis en ervaring! Jouw kennis en ervaring van jouw vakgebied is ook nog eens zeer actueel (met de voeten in de klei) en daardoor zeer waardevol voor jou, jouw werkgever, maar ook voor anderen die van jou willen leren.

Afgelopen september (2021) stond voor mij in het teken van die kennis en ervaring onder de kop “Op welke berg aan kennis en ervaring zit jij?”. En dan is de vraag “Wat doe jij er vervolgens mee?” ook zeer interessant. Naast je werk voor een werkgever of de uitvoer van opdrachten als ondernemer. Want in een snel veranderende wereld zijn we actuele kennis en wendbaarheid nodig. En laat jij dat nu kunnen bieden. Jij kunt een oplossing bieden door bijvoorbeeld een specifiek onderdeel van jouw werk op anderen over te brengen via een online cursus, training of workshop (al dan niet blended). En daarmee help je anderen bij hun carrière en een mooiere toekomst. Voor hen, maar ook voor hun omgeving.

Verifieerbaar aantonen nieuwe kennis en vaardigheden

Dus het is mooi als we die enorme berg aan kennis en ervaring kunnen inzetten om anderen te helpen groeien via online leren. Het zou dus geweldig zijn als jij jouw expertise inzet om anderen een trede hoger op de ontwikkelingsladder te krijgen. Zo kunnen mensen relevante en up-to-date kennis en vaardigheden opdoen en certificaten verdienen die hen helpt bij hun huidige of nieuwe baan. Maar dan is er één vraag …

Wat is nu de waarde van het certificaat dat je (handmatig of automatisch) afgeeft na jouw training of cursus? Hoe moet iemand anders die jou training of cursus niet heeft gevolgd kunnen inschatten wat de kwaliteit en waarde is? Zoals bijvoorbeeld een werkgever.

Een groot deel van de oplossing is om alle belangrijke informatie transparant en verifieerbaar te maken zodat jij een werkgever (bijvoorbeeld) deze kan inzien en zelf kan inschatten wat de waarde ervan is. Dat is iets wat je niet met een gedrukt of geprint certificaat of diploma kunt. Maar wel met een online oplossing: Open Badge.

Wat is Open Badge?

Open Badge bestaat al sinds 2010 en is dus zeker niet nieuw. Maar met de recente groei van nieuwe online programma’s is het wel actueler geworden om de waarde van certificaten transparant en verifieerbaar te maken.

Daarnaast kun je je met Open Badges onderscheiden binnen het online cursus, training en workshop aanbod (waar ook veel aanbieders zijn die het niet doen). Zo wordt jouw eindbeoordeling van een deelnemer ineens een stuk waardevoller.

Een aantal belangrijke aspecten van Open Badges:

  • Verifieerbaar en daardoor ook transparant (naam afgifte instantie/persoon, voor wie, waarom etc)
  • Niet te vervalsen (het Open Badge protocol is te verifiëren via een externe verificatie engine)
  • Bewijslast (van een opdracht bijvoorbeeld) kan worden ingesloten (zodat jij als mogelijke werkgever zelf de waarde kunt beoordelen)
  • Deelbaar (ze zijn onder meer te delen op Linkedin en andere websites)

Definities Open Badge

Een definitie van Open Badge op hun eigen website:

Open Badges zijn ’s werelds toonaangevende format voor digitale badges. Open Badges zijn verifieerbaar en deelbaar, en ze bevatten informatie over de prestatie van de ontvanger en wat deze ervoor heeft gedaan om die badge te verdienen.

Badge.wiki voegt nog interessante informatie toe en zegt dit er over:

A digital badge is an online representation of a skill you’ve earned. Open Badges take that concept one step further, and allows you to verify your skills, interests and achievements through credible organizations and attaches that information to the badge image file, hard-coding the metadata for future access and review. Because the system is based on an open standard, earners can combine multiple badges from different issuers to tell the complete story of their achievements — both online and off. Badges can be displayed wherever earners want them on the web, and share them for employment, education or lifelong learning.

https://badge.wiki/

Geen beoordeling van inhoud

Een Open Badge zegt dus niets over de inhoud. Het enige dat er gebeurt is dat er verschillende metadata (zoals namen, data, bewijsvoering zoals bv. een eindopdracht en meer) in een bestandje (afbeelding) worden samengevoegd. En dat bestandje (een png of svg bestand) kan vervolgens ook onafhankelijk online geverifieerd worden op echtheid en juistheid zodat je zeker weet dat de beoordeling is gedaan door de instantie/persoon die er op staat en op basis van de bewijslast die is ingesloten.

Credible

Zoals je misschien is opgevallen praat Badge.wiki over ‘geloofwaardige bedrijven’. De waarde van een badge is dus wel van jou (of jouw organisaties) afhankelijk. Maar omdat het allemaal transparant en verifieerbaar is, ontstaat er meer vertrouwen.

Maak jouw online programma waardevoller met transparante en verifieerbare badges

Je hebt nu een goed idee gekregen van wat het voordeel van Open Badges ten opzichte van geprinte certificaten of diploma’s zijn. Ze zijn natuurlijk ook te combineren. Zo kun je bijvoorbeeld ook een unieke link (of QR) naar een Open Badge toevoegen op een gedrukt certficaat waardoor je een fysiek bewijs afgeeft, maar wel zo dat deze te verifiëren is en daardoor meer waarde krijgt. Voor jouw deelnemer en voor jou. Want jouw aanbod wordt daarmee nog interessanter voor een leven lang ontwikkelen.

Plan vrijblijvend een afspraak

Wil je nog meer weten over Open Badges en de verschillende manieren hoe je ze kunt implementeren? Neem dan contact op voor een vrijblijvende afspraak. Ik help je graag verder op weg. Mail naar [email protected] of vul het formulier in.

Categorieën: Open Badge.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *