Wil je een nieuwe resultaatgerichte en effectieve website laten bouwen? Dan is dit stuk helemaal voor jou. Het ontwerpen en bouwen van een succesvolle website kost tijd en vraagt om gedegen kennis. Bij het maken van een goede website komen namelijk veel verschillende disciplines samen om ervoor te zorgen dat jij het resultaat krijgt waar je om vraagt: een effectieve en succesvolle website.

Wat is er voor nodig om een resultaatgerichte en effectieve te maken? Welke opties heb je als je een nieuwe succesvolle website wilt laten bouwen? En welke opties zijn eigenlijk geen echte optie. Op die en andere vragen geef ik hier antwoord.

Afbeelding van drie poppetjes die een website bouwen

Webdesign is meer dan ‘mooi’ alleen

Het bouwen van een resultaatgerichte en effectieve website gaat verder dan ‘een mooie website’ en is een complex gebeuren. Complex als in veelomvattend. Er komen namelijk veel verschillende (soorten) werkzaamheden samen die nodig zijn om een succesvolle website te maken.

De rol van de website

Je website is een belangrijk onderdeel van jouw onderneming en van jouw online marketing naast social media. De website is een tool om meer leads en/of verkopen te genereren. Je website moet dus converteren. Daardoor speelt de website een bijzonder grote rol bij de groei van jouw onderneming. En die rol is in deze tijd, waarin nog meer online wordt geregeld, alleen maar toegenomen.

De website is één van de, zo niet belangrijkste, online marketing- en communicatietool voor jouw onderneming. Met je website ben je 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar voor (potentiële) klanten. 
Daarom staat bij ons de website centraal met daar omheen verschillende offline en online marketing- en communicatiemedia voor een optimaal resultaat. 

Kortom, effectieve webdesign voor een succesvolle website gaat niet alleen over de visuele schoonheid van jouw website, maar juist ook over het succesvol bijdragen aan jouw doelen.

Dit is nodig voor een succesvolle website

Maar wat is er nu allemaal nodig om een succesvolle website te creëren? Hieronder som ik een aantal werkzaamheden op die een belangrijke rol spelen bij het maken van een resultaatgerichte en effectieve website. Zo krijg je een idee van waar wij als webdesigners mee bezig zijn en over nadenken:

 • Klantwens en doelstelling van de klant (dat ben jij) achterhalen en vastleggen
 • Doelen van bezoekers vaststellen
 • Klantwens en doelen van bezoekers op elkaar afstemmen
 • Gebruiksvriendelijkheid / Usability
 • Maken van websitestructuur en afstemming met klant
 • Maken visueel ontwerp en afstemming met klant
 • Content (tekst, beeld en video)
 • Bouwen van de website en het vullen van alle pagina’s
 • Vindbaarheid, SEO (zoekwoorden, excerpts, techniek en meer)
 • Beveiliging
 • AVG compliance
 • Hosting (snelheid)
 • Analytics (hoe presteert de website?)
 • Inpassen in algehele online marketing
 • En veel meer

Er is dus nogal wat voor nodig om een succesvolle website te ontwerpen en te bouwen. En dit is nog maar een korte lijst. Gelukkig hebben we hier een overzichtelijk werkproces voor dat Design Thinking heet waardoor het ook nog eens overzichtelijk tot stand komt.

Een succesvolle website, meer dan een website

Zoals je in bovenstaande lijst ziet is de feitelijk bouw van jouw nieuwe website maar een relatief klein onderdeel van het complete proces is dat leidt tot een resultaatgerichte, effectieve en succesvolle website. De echte toegevoegde waarde zit in alles dat er omheen gebeurt. In het weten wie de bezoekers zijn, wat ze komen doen, hoe je ze het beste kunt helpen en meer. Een mooie website dat jouw ideale bezoeker niet aanspreekt is alleen maar mooi en niet echt effectief.

Zoek daarom altijd een webdesign partner dat naast een mooie website ook alle overige taken en werkzaamheden beheerst en kan uitvoeren voor maximaal rendement.

Twee opties in webdesign

Simpel bezien zijn er twee soorten websites waar je uit kunt kiezen (ik heb de online platformen niet meegenomen). En er is een wild card:

 • websites gebaseerd op een ingekochte, standaard template en
 • websites met een custom design (eigen ontwerp) dat vervolgens gebouwd wordt.

Website op basis van een standaard template

Een website dat wordt gebaseerd op een standaard template, is een website dat wordt gebouwd aan de hand van een ingekocht ontwerp en techniek.

Je kunt dit (versimpeld) zien als een kleurplaat dat je inkleurt met de kleuren die bij jou passen. De tekening (het ontwerp) is al klaar, maar door het toevoegen van je eigen kleuren geef je er een eigen draai aan.

Deze template is door een andere ontwerper ontworpen en gebouwd zodat deze binnen WordPress (het cms dat wij gebruiken) kan worden ‘ingeladen’ om de rest van de website op te baseren. Het is dus niet afgestemd op jouw wensen en dat kan soms jouw opties beperken.

Voordelen

 • Er kan snel gebouwd en opgeleverd worden
 • Prijs is lager
 • Je kunt van tevoren goed zien wat je krijgt (een voorbeeld online)

Nadelen

 • Anderen (dus ook jouw concurrentie) kunnen dezelfde template gebruiken waardoor websites sterk op elkaar (kunnen gaan) lijken
 • Je differentieert je minder goed van concurrentie doordat je er minder snel een ‘eigen draai’ aan kunt geven. Je zit deels vast aan wat er al is
 • Updates voor die template kosten vaak geld
 • Het biedt (binnen een beperkt budget) weinig ruimte om veranderingen aan te brengen
 • Je zult je content moeten afstemmen op wat er in de template mogelijk is

Website op basis van een custom design

Een custom design betekent dat je helemaal met niets begint. Geen kant-en-klare templates. Je begint met een leeg vel papier. Daar is een designer op zijn best.

Dit kun je vergelijken met dat je zelf een kleurplaat bedenkt en tekent zodat je deze daarna zelf kunt inkleuren met de kleuren die jou aanspreken. Maximale vrijheid dus.

Je kunt je ongetwijfeld voorstellen dat dit traject meer tijd en energie kost en daardoor duurder is. Hier is meer expertise voor nodig, want alles moet zelf bedacht en gemaakt worden.

Voordelen

 • Volledige creatieve vrijheid
 • Uniek design
 • Niemand anders kan dezelfde template gebruiken

Nadelen

 • Doorlooptijd is vaak langer
 • Prijs ligt hoger

Bonusoptie

Dus twee opties die wel een beetje zwart/wit aanvoelen. Gelukkig is er ook nog een middenweg, een derde optie. Een optie dat gebruik maakt van een standaard template, maar waar talrijke aanpassingen aan worden gedaan om het meer af te stemmen op jouw wensen en eisen. Dus standaard meets custom. Zo krijg je een beetje het beste van beiden.

Er zijn hiervoor templates die meer vrijheid bieden om iets unieks te maken en daarnaast toch veel standaard elementen bieden.

Welke je moet kiezen? Dat is afhankelijk van je budget en je wens. Je webdesigner kan je helpen bij deze keuze. En nu weet je waar je naar moet vragen zodat je alle informatie hebt om een goede keuze op te baseren.

Conclusie

Als klant heb je veel mogelijkheden om een nieuwe website te laten ontwerpen. Maar de vraag die je je als eerste moet stellen is of je een eenvoudig online visitekaartje wilt hebben, of een website dat effectief is en succesvol bijdraagt aan het behalen van jouw doelen als manager of ondernemer. Het antwoord op die vraag bepaalt a) met wie je in zee gaat en b) wat het gaat kosten.

Veel gestelde vragen over resultaatgerichte en effectieve websites

Welke mogelijkheden heb ik om een website te laten bouwen?

Er zijn in hoofdlijnen twee opties om een website te laten bouwen. Je kunt op basis van een standaard template een website laten bouwen of een compleet nieuw ontwerp laten ontwerpen en bouwen. Deze is doorgaans duurder en kost meer tijd. Er is echter ook een tussenvorm waarbij je een aantal voordelen van de template combineert met die van een custom design.

Waar moet ik op letten bij het laten maken van een nieuwe website?

Er zijn veel zaken waar je op moet letten als je een nieuwe website wilt laten maken. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is of je een online visitekaartje wilt (een website die vooral mooi is en de belangrijkste informatie toont) of een resultaatgerichte en effectieve website dat bijdraagt aan jouw bedrijfsdoelen.

Wat is er nodig voor een succesvolle website?

Voor een succesvolle website dat resultaatgericht en dus effectief is zijn er een groot aantal werkzaamheden nodig. Een aantal zijn: inzicht krijgen in ideale bezoeker, weten wat ze op je website komen doen en willen bereiken, wat de doelen van jou als opdrachtgever zijn, het ontwerpen van de structuur (UX) voor de website zodat deze ook overzichtelijk, logisch en gebruiksvriendelijk is, de visuele schil (UI) van de website, vindbaarheid, juiste content en meer.

Categorieën: Webdesign

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *